החלפת מפרק כתף הפוכה
מה זו החלפה "הפוכה" של הכתף?
בהחלפת מפרק הפוכה אנחנו משנים את המבנה האנטומי הרגיל של הכתף. הכתף היא מפרק דמוי עלי ומכתש. כלומר קיים בצד אחד מבנה עגול שהוא ראש עצם הזרוע ומצד שני מבנה קעור שהוא הגלנואיד. כאשר מכניסים משתל מסוג כתף הפוכה, המשטח הכדורי מחובר לגלנואיד ואילו המשטח הקעור מתחבר לראש עצם הזרוע.
למי הניתוח מיועד?
הניתוח מיועד למטופלים הסובלים מקרע מסיבי בשרוול המסובב שאינו ניתן לתיקון. לרוב הניתוח מבוצע באנשים מבוגרים מעל גיל 70. במקרים בהם נכשלו ניתוחים קודמים לתיקון הקרעים יתכן שהניתוח יבוצע גם בגיל צעיר יותר. מצב נוסף הדורש החלפת מפרק עם כתף הפוכה הוא במצב של שחיקה קשה של הסחוס. במצב זה נעדיף עקרונית החלפה רגילה (ראה פרק החלפת מפרק עקב ארטריטיס) אבל אם גיל המטופל מבוגר או ידוע גם על קרע בגידים או שקיים עיוות ניכר של העצם. על רקע השחיקה אז מעדיף החלפה הפוכה.
מה היתרון בניתוח של כתף הפוכה על פני משתל רגיל אנטומי?
המשתל הרגיל נועד להחליף אך ורק את המשטח המפרקי הסחוס השחוק. במצבים של שחיקת הסחוס. התנאי להצלחת משתל מסוג רגיל הוא תפקוד תקין ושלמות של גידי ושרירי השרוול המסובב.
מפרק מסוג כתף הפוכה מבטל את הצורך בפעולה תקינה של שרירי השרוול המסובב ומאפשר תפקוד של הכתף גם ללא השרירים הללו או לפחות בהעדר חלק מהשרירים.
משתל מסוג כתף הפוכה גם יציב יותר כך שאם יש חוסר יציבות של המפרק בשילוב עם שיחקת סחוס אזי המשתל כתף הפוכה ייתן גם פתרון לחוסר היציבות.
מה החיסרון בכתף הפוכה?
החיסרון העיקרי הוא ההגבלה היחסית בתנועות הנובעת ממבנה המשתל. כך שצפויה הגבלה בעיקר בתנועות עם היד מאחורי הגב אבל יתכן גם קושי בסבוב חיצוני למשל בתנועה של הגעה עם היד מאחורי הראש.
חסרון שני של כתף הפוכה נובע משינוי הבמבנה של הכתף ויוצרת עיוות קל. המראה האופייני הוא שהכתף נראית "שמוטה" והקונטור העגול של הכתף נעלם במקומו יש מאין מדרגה קטנה.
למי מיועד ניתוח החלפת כתף הפוכה?
הניתוח מיועד למטופלים הסובלים מהגבלה קשה בתפקוד עם הכתף עד כדי חוסר יכולת להרמה של היד כתוצאה מקרע גדול בשרוול המסובב, קרע שאינו ניתן לתיקון.
קבוצה נוספת של מטופלים היא אלו הסובלים משחיקה קשה של המשטחים המפרקיים בגיל מבוגר מעל לגיל 75 עם עיוות של העצם ומצב גידים שאינו מאפשר לבצע החלפה רגילה (אנטומית) של המפרק.
קבוצה שלישית היא של מטופלים מבוגרים מעל גיל 75 עם שברים מורכבים של הכתף שהערכה שאיכות הרקמה אינה מספיקה לבצע תיקון או החלפה עם משתל חלקי.
קבוצה אחרונה היא של מטופלים שעברו בעבר החלפה עם משתל רגיל (אנטומי) והניתוח כשל אז התיקון יתבצע על ידי משתל מסוג כתף הפוכה.
כמובן ישתכנו מקרים פרטניים בהם המנתח ישקול לפי מצב הכתף החלפה עם המשתל ההפוך.
הניתוח מבוצע לרוב במטופלים מעל לגיל 65 אך במקרים מסוימים ניתן לשקול ביצועו גם בגיל צעיר יותר.
מה מבצעים בניתוח?
מהלך הניתוח מחליפים את המשטחים המפרקיים. המשתל הופך את האנטומיה של הכתף כך שבמקום ה'כדור' של ראש עצם הזרוע יש מכתש ובמקום המכתש של עצם הגלנואיד יש 'חצי כדור'. (ראה תמונה)
איך הניתוח עובד?
במצב רגיל של פעולת הכתף שריר הדלתואיד מרים את היד כלפי מעלה. כוון המשיכה הוא ישירות למעלה, כדי שהמפרק יבצע תנועת סבוב ולא יתקע בעצם השכמה, צריך ששרירי השרוול המסובב יחזיקו את ראש עצם הזרוע במקום ויאפשרו תנועה סיבובית של הראש. במצב שבהם הגידים לא מתפקדים הכתף תמשך כלפי מעלה אבל היד לא תתרומם.
משתל של כתף הפוכה משנה את המבנה של המפרק כך שהכדור נמצא על עצם השכם ובעצם הזרוע יש שקע שנתמך באותו כדור. כאשר שריר הדלתואיד מושך כלפי מעלה המשתל מעצם המבנה שלו מתנגד לתנועת הזרוע כלפי מעלה ולכן מאפשר לשריר הדלתואיד לבצע הרמה כמעט מלאה של היד.
כיצד מתבצע הניתוח?
הניתוח מבוצע בהרדמה כללית ובצורה פתוחה. מבוצע חתך כ- 8 ס"מ אורכו בקדמת הכתף או בצד הכתף.
מבצעים חיתוך של ראש עצם הזרוע ובהמשך שיוף של הגלנואיד. מכניסים משתל מתכת בצורת חצי כדור הצמוד לגלנואיד ומשתל מתכת עם מגש פלסטי לעצם הזרוע (ההומרוס). בחלק העליון של המשתל בזרוע יש מגש פלסטי (חמר בשם פוליאטילן), אשר מאפשר החלקה של הזרוע מול הכדור שנמצא בעצם הגלנואיד. לאחר הכנסת המשתל מבצעים סגירה של החתך.
מה המהלך לאחר הניתוח?
בשלב הראשון 3 שבועות היד מקובעת במתלה ומבצעים תנועות מטוטלת בלבד.
מתחילים הפעלה במסגרת פיזיותרפיה בתום 3 שבועות .
בתום כ 3 חודשים מהניתוח לרוב קיים תפקוד יום יומי סביר אפילו טוב יותר מהמצב לפני הניתוח
משלב זה ואילך יש שפור הדרגתי בתפקוד שיפור שנמשך מעבר לשנה לאחר הנתוח. הסיבה להמשך השיפור הוא שהגוף מתרגל באופן הדרגתי לשינוי במבנה של הכתף.
סיכונים וסיבוכים:
כמו כל ניתוח הנעשה בהרדמה כללית יש סיכונים הקשורים להרדמה. יש להיוועץ ברופא המטפל ולשקול את מידת הסיכון בהתאם למחלות כרוניות. (מחלת לב, יל"ד, סוכרת וכו')
במהלך הניתוח תלוי בגישה הניתוחית עוברים בקרבת עצבים וקיים סיכון לפגיעה בעצב. כאשר הטכניקה מבוצעת בצורה נכונה הסיכוי לפגיעה קלוש.
כמו בכל ניתוח יש סכנה של זיהום בעקבות הפעולה. הסיכון לזיהום נמוך פחות מ 5%.
במקרים של החלפת מפרק קיים סיכון מאוחר של פריקת המפרק או התרופפות המשתלים.